donderdag 16 februari 2012

Vanavond lancering MUOS 1

Om 23:46 uur Nederlandse tijd zal vanavond vanaf Cape Canaveral in Florida de MUOS 1 satelliet gelanceerd worden bovenop een Atlas 5 raket. Het is de eerste in een reeks van vijf satellieten die de naam MUOS zullen dragen, wat staat voor Mobile User Objective System. Deze satellieten zullen 3G communicatie verzorgen in oorlogsgebieden. Het systeem zal worden beheerd door de Amerikaanse marine, maar ook andere legeronderdelen zullen er gebruik van maken.

Met een gewicht van zo'n 6800 kg is de MUOS 1 de zwaarste lading voor de Atlas 5 tot nu toe. Er zal daarom gebruik worden gemaakt van de zeer krachtige 551-configuratie. Dit betekent dat zowel de satelliet als de bovenste trap zich in een omhuizing bevinden met een doorsnede van 5 meter. Om extra stuwkracht te genereren worden er naast de hoofdmotor ook nog 5 solid rocket boosters ingezet. Deze extra motoren branden voor zo'n 90 seconden, en vallen dan weg van de raket.

De lancering van MUOS 1 is tevens speciaal omdat het de 200e missie betreft van de Centaur trap. Deze bovenste trap is al in gebruik sinds 1962 en heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in de Amerikaanse ruimtevaart.

Geen opmerkingen: